A SZÉP Kihívás már most, ötödik megrendezése után olyan nagyra nőtt vállalkozás, amit képtelenség lenne anélkül megszervezni, hogy ne kapjunk rengeteg helyről támogató segítséget hozzá. Több hónapos szervezői munka, jó néhány közvetlen közreműködő, még annál is sokkal több együttműködő partner, hogy egy ekkora volumenű, komplex esemény lábra tudjon állni, és maga is el tudjon számolni a sikerességig.

Névadó támogatóként a Szép Kerékpár Szaküzlet és Szerviz, akik lassan két évtizede kezdték el szervezni a baráti egynapos Balaton-kerüléseket, majd hozták az ötletet, miért ne nézhetnénk – ha csak egy napra is – Balatonnak Kecskemét városát? Kiderült, szinte centiméterre ugyanazt mutatja a nap végén a számláló, így lett a SZÉP Kihívás az ő kihívásuk, egyben a miénk is, aminek megszervezésében, működtetésében, és igen, letekerésében is aktív szerepet vállalnak.
A VT Veres Kft. szintén többféle szerepkörben említhető, támogatók és szervezők egyben. Az ő segítségükkel és ösztönzésükre a jövőben rendszerszemléletű módon állunk bele a szervezésbe már a kezdetektől fogva, hiszen elsősorban ők ébresztettek rá, hogy egy SZÉP Kihívás nagyságrendű esemény elvárt minőségű megrendezésének garanciája a részletek finom összhangjában rejlik. Professzionális vállalatirányítás a sikerességük egyik titka, és ezt a tudástőkét a SZÉP Kihívás is igyekszik majd hasznosítani.
Az Auchan Magyarország kecskeméti áruháza mindent a kezünkbe ad, hogy egy igazán otthonos túraközpontot lakhassunk be egész napra, emellett pedig a bingások napi ellátmányához is komoly erővel járulnak hozzá. Mégis, ha egyvalamit ki akarunk emelni, akkor az a hosszútávú elköteleződés, az a baráti viszony, amivel viseltetnek irántunk, és amely baráti kapcsolat természetesen részünkről is él feléjük. De azt se felejtsük, az Auchan egyik legfontosabb nemzetközi és hazai küldetése az a társadalmi felelősségvállalás, amelynek keretében a fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességű emberek életét igyekeznek megkönnyíteni: szervezeti támogatást nyújtanak nekik, foglalkoztatják őket, és mindezek mellett olyan élsportolókat szponzorálnak, mint eseményünk fővédnöke, Boronkay Péter paratriatlon világbajnok!
Az Univer Coop Zrt. kezdetetől fogva velünk van, és aki kicsit is nyitott szemmel jár, pontosan tudja, hogy Kecskemét sportéletének számtalan kezdeményezése mögé szívesen állnak be, igazi lokálpatrióta és az egészséges élet iránti elkötelezettséggel.
A Félegyházi Pékség szintén a hosszútáv híve partneri kapcsolataiban, hiszen mellettünk is kitartanak régóta, és adják az egyik legkritikusabb pillanatban a nélkülözhetetlen kalóriasegítséget: a táv kétharmada esik mindig a félegyházi frissítőpontunkra, bringásaink közül ekkor vannak a legtöbben holtponton, ekkor játszadoznak el leginkább a feladás gondolatával, és hogy innen vissza tudnak kapaszkodni, magukban rejtett erőforrásokat felfedezve újra nyeregbe szállnak, ahhoz nem elegendő a segítőink lelki támogatása, a feltámadáshoz kellenek bizony azok a nagyon finom péksütemények is!
A Nutridepó – Science in Sport erejét szintén itt, Kiskunfélegyházán vetettük be. El sem hinnénk, de izzadással rengeteg ásványi anyagot, elektrolitot is veszít szervezetünk, és ha az egyik legfontosabb, kikerülhetetlen parancs a folyadékpótlás, ami ilyen komoly fizikális teljesítmény közben a fejünkben kell dübörögjön, ugyanilyen fontos a vitaminok, ásványi sók, elektrolitok visszapótlása is.
Az idei május nyomokban tartalmazott májust is, szerencsére épp a SZÉP Kihívás idejére időzített, így az ideálisnak mondható kora nyári időjárásban az előbb említett folyadékpótlásra valóban fokozottan kellett figyelnie minden résztvevőnek. Ehhez segítséget idén is a Magyarvíz Kft.-től kaptak a bringások. Sőt, külön támogatói felajánlásként kaptunk tőlük 50 darab kulacsot is, mi pedig a jubileumi V. SZÉP Kihívás alkalmából ezeket olyan emberek kezébe adtuk a célbaérkezéskor, akik vagy rengeteget tettek az elmúlt években a SZÉP Kihívásért, vagy valamilyen különleges teljesítmény miatt bevésődött az emlékezetünkbe a nevük, vagy visszatérő vendégek, nem volt nekik elég egyszer kétszázig elszámolni, újra belekezdenek elölről ebbe az izzadságos munkába.
A Repro Balaton grafikus tervezőcsapatát az sem hozza zavarba, ha az utolsó pillanatban kell plakátot tervezni, okleveleket nyomtatni. Profik, mindig minőségi munkát adnak ki a kezeik közül, a SZÉP Kihívás arculatát elsősorban az ő képzelőerejüknek, szakmai hozzáértésüknek köszönhetjük.
A Shimanot nem kell bemutatni a bringázás szerelmeseinek, a legnagyobb név a kerékpársportban. Persze nem csak országúti gépeken, de a hétköznap használt, városi bringáinkon is az ő alkatrészeikkel találkozhatunk leggyakrabban, elképesztően széles a repertoár, amit lefednek a termékeikkel, szolgáltatásaikkal. Kísérőautóval, indulás előtti gyorsszervizzel, ajándékcsomagokkal készültek az idei SZÉP Kihívásra, na és persze a tőlük kapott rajt- és célkapu is nagyon komoly rangot, presztízst kölcsönzött eseményünknek.
Komoly rang, presztízs a ŠKODA márka megjelenése is a támogatói körünkben, hiszen aki követi a profikat, pontosan tudja, hosszú évek óta a legismertebb kerékpáros körverseny, a Tour De France mezőnyét is ilyen autók kísérik. A Brill Kft. segítségével tudjuk megteremteni ezt a hasonlóságot a két esemény között, bringásaink – ha megvan hozzá a lábuk, felkészültségük – akár a legnagyobbak helyébe is képzelhetik magukat.

Kitartó, évek óta minden kezdeményezésünket segítő magántámogatónk Foktiné Erzsike, aki részt vesz a szervezésben, biztosítja az ellátmányt a tiszakécskei frissítőpontunkra, és nem szereti, ha megemlítik a nevét:) De nem lehet nem megemlíteni egy olyan embert, akiben ekkora önzetlenség, segítő szándék lakozik, na és persze igen komoly mentális és fizikai erő, hiszen talán nem is volt olyan év, amikor ne számolt volna el maga is kétszázig!

Köszönjük Boronkay Péter kétszeres paratriatlon világbajnokunknak, a riói paralimpia egyik magyar résztvevőjének hogy idén is vállalta az esemény fővédnöki szerepét. Lévay Petra középtávú paratriatlon Európa-bajnok versenyzőtársával együtt maga is teljesítette a SZÉP Kihívás jó néhány kilométerét, majd egész délután, illetve este fogadta a célba beérkező bringásokat. Mindkettejüknek szívből kívánjuk, hogy a közeljövő még számos sportsikert tartogasson a számukra, egy év múlva ilyenkor már izgatottan készülhessenek tokiói megmérettetésükre!

Valószínűleg nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Halápi Sándor néz elismerőleg a szemünkbe, és nyújtja barátian a kezét. Hatalmas sportemberi múlt van mögötte: országúti kerékpár, triatlon, később a veterán kétkerekűekkel (velocipéd, futógép) elért címek, Ironman… felsorolni is lehetetlen a címeit, győzelmeit. Tiszakécskei frissítőpontunkon nem csak lelkes segítőink, hanem ő is várta a megfáradt kerekeseket, hiszen ha valaki, ő pontosan tudja, mi az a pár biztató szó, ami ilyenkor újraacélozza az izmokat, az akaratot. Köszönjük a biztatást, és őszinte barátsággal idézzük fel magunkban ezen túl mindig az elismerő szavait is!

Együttműködő partnereink sorában köszönthetjük a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Zrt-t, akik professzionális segítségével sokkal könnyebb koordinálni egy ilyen esemény egyre szerteágazóbb kapcsolatrendszerét. Általuk értük el Tiszakécske, illetve Nagykőrös önkormányzatát, egészen pontosan mindkét településen a Művelődési Központok támogató együttműködését, akiknek külön-külön is hatalmas köszönettel tartozunk a frissítőpontjaink méltó helyszíneiért: Tiszakécskén az Arany János Művelődési Központ, Nagykőrösön pedig az Arany János Kulturális Központ biztosított számunkra kiváló, és minden kívánalmunkon túlnyúló feltételeket frissítőpontjaink felállításához.
Kiskunfélegyházán ezúttal a Rocktár segítségével tudtunk frissítőpontot építeni. Kecskemét hozzájuk jár bulizni az utóbbi időben, ha színvonalas élőzenés koncerteket szeretne hallani, ahogy tulajdonképpen az egész régió is ugyanezt teszi, hiszen messze a legnívósabb koncerthelyszín a környéken. Nos, május 11-én már a délelőtti órákban kinyitották a Rocktárat, és kezdték meg csak a mi kedvünkért a szokásosnál sokkal hamarabb a napot, úgyhogy ezúton is köszönjük nekik, és egyúttal biztatunk mindenkit, hogyha épp nem bringával vezetik le a hétköznapok feszültségét, hanem valami más módszert keresnének rá, bátran látogassanak el a Rocktárba!
Az idei évben voltak olyan kerékpárosaink, akik Félegyházáról nem Kecskemétnek fordultak, hanem kitágították a kört, egyben a határaikat. A Még Szebb SZÉP Kihívás legdélebbi pontját Kiskunmajsára helyeztük, egészen pontosan a Soul Cafe & Music Club biztosította számunkra az ellenőrzőpont helyszínét. Hihetetlen készséges fogadtatásra leltünk személyükben, nem csupán biztonságos körülmények között tudhatták a megállás idejére a bringáikat túrázóink, hanem ők maguk is kényelmesen pihenhették ki a fáradalmaikat náluk. Nem tudjuk eléggé megköszönni a szívélyességüket, a fogadókészségüket, az mindenesetre biztos, hogy Majsa legkorrektebb, legtisztességesebb vendéglátóhelye. Mindenkinek ajánljuk, aki szomját szeretné oltani, éhségét csillapítani, na meg aki egy jót akar bulizni, hiszen mint a nevük is mutatja, ez utóbbi kapcsán is minőségben utaznak.

Ballószög önkormányzatától, személy szerint Somogyi Lajos polgármester úrtól olyan sok segítséget kaptunk, hogy még felsorolni is nehéz: polgárőreikkel biztosították a több száz fős lassúrajtunk ballószögi keresztülhaladását; a Futaszög SC szervezte Nyakvágó gyalogos teljesítménytúra hivatalos partnerei lehettünk; végül, de nem utolsósorban eseményünk hangosítását is nekik köszönhetjük!

A Kecskeméti Rendőrkapitányság és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a több mint háromszáz kerekes Kecskemétről történő biztonságos kijutásához, az első kilométerek kaotikusságának leküzdéséhez. Hadd emeljük ki külön is Bohner Zsolt nevét, aki a kecskeméti kapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, illetve Újszászi Zoltánt, aki pedig a megyei közlekedésrendészeti osztály vezetője. Évek óta nagyon-nagyon pozitívan, támogatólag állnak különféle eseményeinkhez, általuk teremthetjük meg egy ilyen nagylétszámú kerékpáros mezőny biztonságos közlekedéséhez a szükséges feltételeket.

Kétszázig elszámolni kerékpárral igazán embert próbáló feladat, de egy-egy kísérőautó volánja mögött teljesíteni sem egyszerű kihívás, sőt…
Filó Ádám számára ráadásul rögtön a legnagyobb távot adtuk, és azok az amatőr országúti versenyzők, akik már jártak jó néhány eseményen, versenyen, tehát sokat láttak-tapasztaltak az évek folyamán, kivétel nélkül csak dicsérni tudták, ahogyan keresztülsegítette őket a forgalmi nehézségeken, bonyodalmakon.
Csamangó Zolit idén a sűrejébe tettük. Szervezői mezőnyünk közel nyolcvan kerékpárosból állt, nagyon komoly felelősség, folyamatos koncentráció, és egész napos problémamenedzsment. Tegyük hozzá rögtön azt is, hogy Zoli pontosan tudja, mit jelent bringával kétszáz kilométert tekerni, hiszen a SZÉP Kihívás előéletében, a sokat emlegetett egynapos Balatonkörökben ő is oszlopos tagja volt az alapcsapatunknak.
Horváth Szabolcs a Shimano képviseletében szintén rutinos résztvevője, szervezője nagy kerékpáros eseményeknek, és ezt a rutint – ahogy tavaly is megtörtént – ezúttal is segítségül hívtuk a mezőnykíséréshez, mégpedig az alaptáv országúti bringásaihoz. Szabolcs kapcsán sem fukarkodtak a dicsérettel a rá bízott kerékpárosok, így mi sem tesszük, hiszen minden szaván érződik a profizmus, a hozzáértés, és hát nem véletlenül ő az egyik legrangosabb kerékpáros piaci szereplő hazai marketingvezetője.
Mind a három kísérőautónk vezetőjének szeretnénk megköszönni ezúton is az egész napos munkáját!

Ladánybenére és Izsákra is immár hazajárunk, hiszen a túra útvonalán alapvetően nem változtatunk, így a frissítőpontjainkat is fixen ezeken a településeken ütjük fel. Ladánybenén a BeneLux Beach segítségével, Izsákon pedig a Tulipán Café aktív közreműködésével tudjuk ezt megtenni. Mindkét helyet csak ajánlani tudjuk, az éhes és szomjas vándor általuk bizton új erőre kap, akármeddig is tervezi aznap a kilométerszámolást.

Mintegy félszáz segítőnk fáradozott a nap folyamán, hogy a kétszázig számolás minél gördülékenyebb lehessen minden résztvevő számára. Aktív túraközösségünk ereje ilyenkor mutatkozik meg igazán, mert összefogás, az ő segítő munkájuk nélkül lehetetlen lenne egy ekkora gépezetet mozgásba hozni. Senkit nem tudunk, pedig mindenkit szeretnénk kiemelni közülük, így legalább ezt a nagyon fontos szót hadd írjuk így: KÖSZÖNJÜK!

A legnagyobb ostrom közepette – hiszen a szezonkezdet nagyon erős anyaszervezetünk, a Magyar Kerékpárosklub háza táján is, eseményekkel, tagsági akcióval, és rengeteg egyéb teendővel – érkeztünk meg kéréseinkkel Lagler Nóra felé, aki az irodai munkák felelőse, és még mindig nagyon erős a lelkifurdalás bennünk, hogy akkor pakolunk rá plusz terheket, amikor amúgy is nehezen lát ki az elvégzendő feladatok mögül. Nem csak egyszerű hála, de elnézést kérő hangsúly is rejtőzik a szó mögött, amikor neki mondjuk: KÖSZÖNJÜK!

Informatikai hátterünk megteremtője, adminisztrációs főerőnk, túraközpont-építés brigádtag, nyomtatási főfelelős… Nem is sorolom tovább a bűneit, pedig még hosszú sorokon keresztül lehetne:) Fekete Laci, aki tőlünk érdemli ki a világ legerősebb embere címet, hiszen nem roskadt össsze, bármekkora terhet is vállalt magára, illetve raktunk a vállaira. Nem mellesleg ő maga is elszámolt kétszázig, már nem először, majd este ott maradt az összepakolásban segédkezni, egészen a legutolsó doboz autóba kerülésééig. Egyrészt maximális csodálatunk a fáradhatatlansága előtt, másrészt maximális hálánk, amiért a segítőkészsége, a szorgalma sem ismer határokat.

Legvégül, de egyáltalán nem utolsósorban a sajtó munkatársainak segítségét kell kiemelnünk, megköszönnünk. Velük kezdődik az esemény, amikor a résztvevőket toborozzuk, ők viszik el az esemény hírét mind a négy égtáj irányába, nélkülük csak kiscsoportos foglalkozás lennénk. De velük is végződik, amikor a SZÉP Kihívás után sorra futnak be a tudósítások, összefoglalók, különféle írások.
Csenki Csaba, a Hiros.hu újságírója, többszörös SZÉP Kihívás teljesítő, és immár Még Szebb SZÉP Kihívás teljesítő is. Magamban mindig Tinódi Lantossal rokonítom, mert nem csak ott van az események sűrejében, (és szerelmes a kerékpározásba), de az íráshoz is van tehetsége, szóval nála jobb krónikást nem is kívánhatnánk magunknak.
A régió hangja a Gong Rádió, és a régió nekünk elég fontos, hiszen a kerékpárosaink mintegy fele innen érkezik a Kihívást teljesíteni. Faragó Miki invitálásainak hála hivatalos rádiófrekvenciákon keresztül is terjed a SZÉP Kihívás híre, szellemisége, üzenete, pattannak nyeregbe oly sokan, hogy megpróbálkozzanak a feladvánnyal, vagy velünk tekerjenek rendszeresen a hagyományos kerékpártúráinkon.
Idén is kint volt az eseményen a Kecskeméti Televízió, akik hosszabb riportfilmben számoltak be teljesítménytúránkról.
Kiskunfélegyháza talán legszínesebb, és emellett leginformatívabb híroldala az InfoKiskunfelegyhaza.hu, ahol szívvel-lélekkel dolgozik hosszú évek óta Fábián Adrienn azon, hogy a városban szervezett minden jelentős eseményről be tudjanak számolni. Itt is köszönjük, hogy a SZÉP Kihívás is helyet, megjelenést kaphatott náluk.
Tiszakécskén a Kécskei Krónika jött ki frissítőpontunkra beszámolót készíteni, illetve Kerekes V. Ferenc is hírt adott a SZÉP Kihívásról.
Nem csak Kecskemét, hanem Bács megye híreinek gyűjtőhelye a BAON, ők szintén tudósítottak az év egyik leghosszabb bringás napjáról.
Kecskemét sportéletének híroldala a Kesport, ők is beharangozták eseményünket.
Jelentős és nagy látogatottságú kecskeméti hírportál a KEOL, ők szintén hírt adtak a SZÉP Kihívásról.

Ahogy az esemény megrendezését segítő összes szereplőnek, a sajtónak sem tudunk elég hálásak lenni! Köszönjük!

Amint fentebb is látható, a SZÉP Kihívás jubileumi, ötödik megrendezése majdnem olyan hosszú névsorolvasással zárul, mintha az Oscar-gálán tartanánk a szoborral kezünkben köszönőbeszédünket. Nagyon sok ember nagyon sok munkaórája, energiája, szellemi is anyagi ráfordítása fekszik benne, akiknek méltatását még nagyon sokáig lehetne folytatni, de az irántuk érzett hálánkat még akkor sem tudnánk kellő mértékben kimutatni!

KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK!