Igyekezz összefogni másokkal, és váltott vezetéssel könnyíteni a helyzeteden. Talán nem árulunk el nagy titkot, igen komoly energiamennyiséget meg lehet spórolni, ha az előtted lévő kerékpáros szélárnyékát kihasználva tekersz. Ha ismeritek egymást, de ha nem is, beszéljétek meg ezt menet közben, sokat tud segíteni. Sokat tud segíteni az is, ha időnként beszéltek is pár mondatot, megtöri a monotóniát. Ugyanakkor senki ne ragaszkodjon egy olyan tempóhoz, amit túlzottan is erőltetettnek érezne, akkor inkább vegyétek lazára, szakadjatok le, de 200+ kilométerre kell beosztani az erőt, nem szabad elfogyni hamarabb.

Ha mégis megtörténne, először is nem szabad kétségbe esni. Holtpontok lesznek, a teljesítményorientált kerékpározás igazi kihívása ezeken túllendülni. Rosszullétig senki ne hajtsa túl magát, inkább álljon meg, lélegezzen mélyeket pár percig, sétáljon-nyújtózzon, és csak aztán üljön vissza a bringára. Ellenőrzőpontokon jelezze, ha gond van, illetve az itinereken ott vannak a telefonszámaink, ha kell, keressetek minket! Ha nagyon elkészül valaki az erejével, akkor pihenjen fél órát, órát, amennyinek szükségét látja, és utána az itineren feltüntetett „menekülési” útvonalakon tekerjen vissza szépen lassan a túraközpontba!

Folyamatos táplálkozást és folyadékfogyasztást ajánlunk, ami nyilván nem a sült libacombok ötpercenkénti elmajszolását jelenti, hanem pár falatot, de sűrűbben magadhoz véve. Ha megvan a baj, szőlőcukor meg csoki segíthet, az nem árt, ha van nálatok készenlétben, ja meg a kóla, csak azt nehézkes cipelni. De önmagukban ezek csak a krízis túléléséhez elegendők, szilárd kaját is magatokhoz kell venni alkalomadtán.

Ne hagyatkozzatok csupán arra az ellátmányra, amit a frissítőpontokon kaptok tőlünk, kétszázig elszámolni igen komoly, nagy mennyiségű energiabevitellel lehetséges.

Már az előző napi vacsorátok bőséges legyen, lefekvés előtt 2 órával, reggeli nélkül pedig ne gyertek el otthonról. Tészta + tojás, start előtt másfél órával elfogyasztva az optimális.

Diétákat felejtsétek el, erre a napra mindenképpen.

Lábfájdalomra kalcium+magnézium pezsgőtabletta, de mondjuk ideális, ha már előtte bedobtok egyet-kettőt a poharatokba belőle.

A túra során egy-egy kulacs izotóniás italt is biztosítunk, de érdemes lehet nektek magatoknak is bekeverni a nap folyamán többször. Ezek az ún. „sportitalok” nagyon hasznos segítséget tudnak jelenteni, nem csak a folyadékot pótolják, de nagyon fontos ásványi anyagok utánpótlását is biztosítják. Nem összekeverendők a hétköznapi energiaitalokkal, gumibogyószörpökkel, ezeket valóban a komoly fizikai megterheléssel járó sportoláshoz találták, fejlesztették ki. Szóval, izotóniás ital jöhet, mellette persze vizet is fogyasszatok!

Ezen kívül léteznek energiazselék, különféle sűrítmények, táplálékkiegészítők, amelyeket bringás boltokban is be tudtok szerezni, és célzottan az aktív testmozgáshoz szükséges energiabevitelt lehet velük elég pontosan belőni, szabályozni. Ezek közül a sűrítményekkel óvatosan bánjatok, ha még nem próbáltátok, ne a SZÉP Kihíváson kezdjétek el, nem mindenki gyomra képes ezeket normálisan feldolgozni.

Kényelmes ruha (farmert felejtsétek el, nem házibuliba jöttök), réteges öltözködés. A betétes nadrág (illetve a géles kerékpárnyereg) sokat segít a fenéktájéki fájdalmak ellen. Táska ügyesen megpakolva, csak, ami szükséges, ne nyomjon sehol, kerékpáros túratáska pedig a hátatokról sem nyúzza le a bőrt. Bringás kesztyű rengeteget jelent, nem is hiszitek, az út egyenetlenségeit mennyire visszaüti a kormány a tenyeretekbe, de ekkora távon ez már nagyon ki tud jönni. Kerékpáros mez, hátul zsebekkel, tehát apróságokat tudsz bele pakolni, és anyagából fakadóan az izzadsággal is megfelelőbben bánik. Bringás szemüveg a bogarak ellen, bukósisak pedig az életetek mentheti meg adott esetben!

Pihenjétek ki magatokat előtte rendesen! Nehéz nap lesz, és higgyétek el, kerékpáron, tekerés közben is el lehet aludni, csak nem egészséges, és nem épp a hosszú élet titka 🙂